Daca esti bautor de cafea, probabil ca ai deja un ritual bine definit de dimineata. Poate ca iti torni o cafea facuta de tine intr-un ibric sau Moka. Poate fugi sa iti cumperi o cafea to go inainte sa intri la birou. Indiferent ce o fi, oricare varianta e buna, atata timp cat iti satisface nevoia de cafeina si are gust bun.
Oare te-ai intrebat vreodata ce bei cu adevarat cand sorbi din cafea? Curiozitatea te poate duce cu gandul la tarile exotice de unde provine cafeaua, sau ce fel de boabe ai acum in cana, cum sunt culese, fermentate si prajite, apoi impachetate in saci mari si trimisi cu camionete mai departe pe drumul lor.
Care e istoria boabelor maronii din punga care iti inunda narile cu un miros delicios si iti asigura un start bun al zilei? Cum se ajunge de la planta de cafea la tine in cana, in fiecare dimineata?
In general, cafelele se gasesc in comert sub forma de mono origini, adica boabele provenite dintr-o singura regiune, sau blend-uri, amestecuri alese cu scopul de a crea un gust anume. Cu acest articol, vrem sa dam startul unei serii informationale despre diferitele regiuni faimoase pentru cafeaua lor. Te invitam sa faci primul pas spre a descoperi povestea cafelei de zi cu zi.
Republica Columbia
In nordul Americii de Sud, in proximitatea Ecuatorului, se afla Republica Columbia: o tara tropicala, cu o suprafata de doua ori mai mare decat cea a Frantei. Bogota este capitala Columbiei, si este una dintre cele mai mari orase din lume, gazduind in prezent in jur de opt milioane de persoane.
Povestea cafelei de azi incepe cu boabele din Republica Columbia. O mare parte a cafelei din toata lumea provine din tarile Americii de Sud. Columbia este unul dintre cei mai mari exportatori de cafea din lume si se afla pe locul 3 in top, dupa Brazilia si Vietnam. Incepand cu anul 1912, 50% din exportul total al Columbiei o reprezinta cafeaua.
Care sunt caracteristicile cafelei din Columbia?
Toate cafelele ies din boabe de cafea specifice si provin din regiuni diferite. Cafeaua din Columbia este una din ele, considerata ca fiind printre producatoarele de cafea de calitate inalta, de lux, iar majoritatea boabelor provenite din aceasta regiune sunt din varietatea Arabica. Cafeaua columbiana creste la altitudini mari in sol vulcanic. Cenusa vulcanica fertilizeaza plantele de cafea, fiindca e foarte bogata in minerale.
Aceasta este produsa in nordul tarii, pe o linie care incepe la granita de sud-est cu Ecuador si se intinde pana la granita de nord-vest cu Venezuela. Achizitia unei cafele provenite din Columbia vine automat cu garantia unui produs de calitate, cu gust rafinat.
Paranteza: Ce inseamna Arabica, de fapt?
Poate ar fi bine sa facem lumina si in aceasta directie. Pentru multe cafele, faptul ca sunt 100% Arabica, este un motiv de mandrie, o eticheta care promite calitatea superioara a cafelei. Dar de ce este acesta un lucru important si ce anume semnifica denumirea de „Arabica”?
Foarte pe scurt, cafeaua se imparte, in principiu, in doua categorii: Arabica si Robusta. Vorbim aici despre doua specii de plante diferite.
Arabica, sau Coffea Arabica, este cea mai cunoscuta si mai apreciata in lumea cafelei. Este considerata o cafea de calitate inalta, cu un gust fin si rafinat.
Cealalta varietate, Robusta, provine din planta Coffea Canephora. Cafeaua rezultata din aceasta planta are un gust mai puternic, pamantiu si mai amar. Spre deosebire de Arabica, cafeaua Robusta contine mai multa cafeina.
Multa lume considera cea din urma ca fiind o „cafea inferioara”. De fapt, aceasta descriere este oarecum subiectiva. Depinde de tine daca preferi o cafea cu gust mai fin si aromat, sau o cafea mai aspra, care sa-ti asigure un imbold puternic de cafeina.
Modul de a consuma si de a aprecia cafeaua este, in mare parte, un lucru cultural. Oamenii din diferite parti ale lumii isi consuma cafeaua in feluri diferite.
Revenind la Columbia…
Cum ar putea fi descrisa cafeaua columbiana? Ce gust are?
Se poate spune despre ea ca este o cafea pentru toata lumea. Are un profil care poate sa impace mofturile oricarui pasionat de cafea. De la note de vanilie si cacao, la caramel si alune, acopera o gama variata de gusturi. Pe langa aroma, cafeaua columbiana are o aciditate medie. Aciditatea e prezenta in fiecare inghititura si ofera un gust vibrant si proaspat, ca si atunci cand inghiti o gura de limonada cu gheata, intr-o zi insorita si calda de vara.
E important de notat faptul ca aciditatea si gustul acru din cafea sunt doua calitati distincte. O cafea poate fi mai mult sau mai putin acida, depinzand de soi si origine. In schimb, un gust preponderent acru al cafelei poate sa provina din faptul ca boabele au fost procesate cu neatentie. Motivele pentru care cafeaua poate sa devina acra in acest proces e unul complex si ar merita un articol separat.
Profilul echilibrat al cafelei columbiene face sa fie o optiune prietenoasa si accesibila lumii intregi. Echilibrul dintre dulcele si aciditatea acestei cafele face sa fie o optiune excelenta pentru espresso.
Cafeaua columbiana este o optiune excelenta pentru espresso, datorita echilibrului dintre aciditate si gustul dulce. Acest profil al cafelei este unul prietenos si accesibil lumii intregi.
Concluzie
Totul se rezuma pana la urma la preferinte. Multe dintre cafelele care „sunt pe placul tuturor”, te dau pe spate cu arome de ciocolata, vanilie si alune si sunt intr-adevar delicioase, iar dupa ce pasesti mai adanc in aceasta lume, incepi sa descoperi si sa apreciezi si arome mai deosebite, de exemplu cafele cu gust de fructe sau note florale. Diversitatea e foarte faina, tocmai fiindca ofera tuturor sansa de a trai experiente noi si de a iesi din zona de confort.
Tu ce spui? Am reusit sa iti starnim putin interesul pentru cafeaua columbiana? Tu cum iti bei cafeaua?
Daca esti curios si vrei sa afli lucruri despre cafele din alte regiuni, urmareste in continuare aceasta serie de articole. Fii pe faza!