Blog
Blog

Cafeaua din Honduras

Ai ceasca la indemana? Perfect, pentru ca azi vorbim despre alta regiune producatoare de cafea.

Ultimul (dar nu cel din urma) articol din seria despre mono-origini, este despre cafeaua din Republica Honduras, una dintre cele mai interesante si distractive regiuni.

De ce tocmai distractiv? Fiindca boabele de cafea din aceasta regiune nu pot fi ingradite intr-o singura categorie. Honduras produce cafea de multe feluri si le vom detalia mai jos.

Republica Honduras

Republica Honduras este o tara mica din America Centrala, situata intre Guatemala si El Salvador la vest si Nicaragua la sud si est. Are deschidere spre Marea Caraibelor la nord, iar pe coasta de sud, deschidere inspre Oceanul Pacific. Honduras are capitala la Tegucigalpa, iar limba oficiala este spaniola.

honduras_map

In aceasta regiune predomina muntii, care acopera aproximativ 80% din suprafata tarii. In comparatie cu alte tari din America Centrala, Honduras nu se poate lauda cu un sol bogat in cenusa vulcanica, asadar, pentru mult timp, principalele bunuri pentru export au fost mineritul si cresterea animalelor. [1]

Cu toate acestea, in ultimii ani, Republica Honduras si-a castigat pe buna dreptate locul printre cafelele de renume din lume. Honduras s-a emancipat mult mai tarziu decat alte tari, care aveau deja istorie pe piata de cafea a Americilor. Sa vedem asadar cum s-a intamlpat acest lucru.

Istoria cafelei in Honduras

Primele plantatii de cafea din Honduras dateaza din secolul al XIX-lea. Se crede ca planta a fost adusa de catre negustorii spanioli si si-a castigat rapid popularitatea in randul nativilor.

Fermele au inceput in scurt timp sa produca boabe de cafea la scara mica. A ramas o resursa nesemnificativa pentru mult timp, fiindca fermele profitau mult mai mult in acea perioada din comertul cu banane, care aveau un timp mult mai scurt intre recolte, in comparatie cu boabele de cafea.

Din nefericire, dezvoltarea productiei de cafea a suferit multe obstacole. Anul 1998 a fost catastrofal pentru Honduras, fiindca a adus cu el Uraganul Mitch, care a distrus 80% din recolte.

Lucrurile au prins intr-un final amploare la finalul anilor ‘90, cand guvernul a inceput sa taxeze comertul de cafea, iar acei bani au fost investiti in infrastructura benefica pentru crescatori. IHCAFE (Instituto Hondureño del Café), o organizatie a carei scop este dezvoltarea industriei si promovarea cafelei din Honduras a luat masuri pentru imbunatatirea procedurilor si sustinerea fermierilor. [2]

In fiecare an, boabele sunt recoltate intre lunile noiembrie si aprilie si se estimeaza ca doua milioane de hondurieni lucreaza pentru a recolta boabele din cei peste 90 de milioane de arbori de cafea cultivati in toata tara.

Honduras este al 5-lea cel mai mare producator de cafea din lume, asigurand 4% din exportul global. [3]

Caracteristicile cafelei din Honduras

In Honduras, cafeaua arabica este cultivata in mai multe zone, cu 6 departamente principale de cultivare a cafelei: Agalta, Comayagua, Copan, Montecillos, Opalaca si El Paraiso.

Desi terenul este perfect pentru cultivarea cafelei arabica de inalta calitate, o combinatie de conditii meteorologice nefavorabile si infrastructura slaba au cauzat probleme continue cultivatorilor de cafea din Honduras. In special, nivelurile ridicate de precipitatii ingreuneaza adesea uscarea boabelor dupa procesare. Acest lucru i-a determinat pe unii producatori sa adopte atat uscarea la soare, cat si uscarea mecanica, dand cafelelor din Honduras reputatia de a fi de inalta calitate. Datorita climatului sau temperat si tropical, Honduras produce cafele care sunt de obicei descrise ca blande, robuste si dulci.

Cafelele din Honduras sunt destul de „standard” in ceea ce priveste evaluarile cafelei din America Centrala si este la egalitate cu Guatemala, El Salvador si Nicaragua. In functie de regiunea din care provin si de soi, vor avea anumite nuante si arome care sunt mai proeminente in unele gusturi decat in altele.

  • Cafelele de la Copan sunt cunoscute pentru ca au o aroma de ciocolata si un corp echilibrat, in timp ce acelea din Opalca sunt mai fructate (struguri, fructe de padure) cu o aciditate fina.
  • Cafelele Montecillos sunt evaluate ca avand un miros dulce, fructat, cu o aciditate vie si arome de portocala si piersica.
  • Cafeaua din Comayagua este asemanatoare cu cea de la Montecillos, cu o aciditate vibranta si arome dulci+citrice, care se potrivesc cu aroma.
  • Cafelele de la Agalta au note gustative de fructe tropicale si caramel care lasa in urma note dulci, cu arome de ciocolata.
  • Cele din El Paraiso ofera o aroma echilibrata, dulce/citric, impreuna cu o corpolenta slaba si o aciditate solida. [4]

Concluzie

Honduras isi mentine puternic pozitia in industria cafelei, iar popularitatea sa se datoreaza tocmai varietatii de gusturi. Daca vrei sa iti surprinzi papilele gustative cu ceva nou, un pachet de cafea din Honduras s-ar putea sa te ajute cu asta.

Acestea fiind spuse, acest articol a incheiat seria de articole despre mono-origini. Tot ce ati invatat din aceste randuri, nu fac decat sa demonstreze ca lumea cafelei e foarte vasta, iar noi am „zgariat” doar varful acestui iceberg!

In speranta ca v-am facut mai curiosi despre cafea decat erati la inceput, va invitam sa urmariti viitoarele articole de pe blogul Cafizzio.

Pana data viitoare, pregatiti-va o cafea buna si #iidamgat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *