Blog
Blog

Cafeaua din Nicaragua

Timpul trece, cafelele se prepara, iar astazi deschidem un subiect nou.

Continuand seria despre origini ale cafelelor, trecem astazi granitele unei tari mai mici. In acest articol exploram culturile de cafea din Nicaragua.

Despre Brazilia si Columbia, lumea a auzit multe si sunt zone foarte populare. Lumea le asociaza aproape instant cu muzica, carnavalul si plajele superbe. Despre Nicaragua, in schimb, nu se aude prea mult. Si totusi, boabele de cafea de acolo sunt des cautate si se gasesc in multe cafenele de specialitate din lume. Care e povestea din spate? Cum a reusit un stat relativ mic si fara multa influenta sa se emancipeze si sa devina o autoritate in lumea producatorilor de cafea?

Republica Nicaragua

Nicaragua este un stat din America Centrala, cu capitala la Managua. Se invecineaza cu Honduras la nord si Costa Rica la sud. Are deschidere spre Marea Caraibilor inspre est, iar la vest are deschidere spre Oceanul Pacific. Limba oficiala vorbita este spaniola.

nicaragua

Relieful acestei tari este dominat de munti si vulcani, cel mai mare lant, format din 40 de vulcani, se intinde pe coasta de vest si sud a tarii. Unii dintre acesti vulcani sunt inca activi. Partea de est a tarii este predominata de campii joase si rauri, iar deschiderea spre Marea Caraibilor este presarata cu delte, insule si recifuri de corali. Nicaragua se bucura de un climat predominant tropical, dar se regasesc si temperaturi mai joase , in principiu in zonele inalte.

Istoria cafelei in Nicaragua

Planta de cafea a ajuns pentru prima oara pe pamanturile lor in jurul anului 1740, adusa de catre misionarii catolici. In scurt timp, oamenii au prins drag de cafea si au crescut-o in ferme. Localnicii au inceput sa comercializeze cafeaua tocmai cu imigrantii europeni.

Din nefericire, multe evenimente nefavorabile au incetinit dezvoltarea economica a tarii. De la dezastre naturale precum cutremure si uragane, la razboaie si revolutii, Nicaragua a trait multe situatii dificile. Din acest motiv, a stagnat economic pentru mult timp.

In cele din urma, in anul 1990 a reusit in sfarsit sa exporte cafea spre Europa, iar incepand cu anii 2000 si-a castigat renumele de producator de cafea de calitate. In ciuda obstacolelor politice si naturale, Nicaragua continua sa produca cafea ca sursa primara de export.Este al 12-lea cel mai mare producator de cafea la nivel mondial.

Dar cum anume se produce cafeaua intr-o tara atat de mica?

Caracteristicile cafelei din Nicaragua

In primul rand, cafeaua de aici creste la intaltimi mari, crescute in zone umbroase.

Din cauza ca fermele de cafea sunt asezate in paduri salbatice la mare inaltime, boabele sunt recoltate aproape in intregime manual. Procesul nu poate fi mecanizat din cauza zonelor de crestere. Totodata, boabele de cafea sunt procesate in mod natural.

Este estimat ca, in proportie de 90% din culegatorii si producatorii de cafea din Nicaragua sunt, de fapt, producatori mici cu ferme proprii. Majoritatea sunt afaceri de familie. Atunci cand cumperi cafea din Nicaragua, ajuti producatorii mici. 

Tara este cunoscuta pentru regiunile sale montane. Inaltimile mari, temperatura, ploile dese si umiditatea ridicata creeaza un mediu propice pentru cultivarea cafelei Arabica. 

Cafeaua din Nicaragua este considerata una dintre cele mai competitive cafele la nivel global, multumita controlului calitatii foarte strict si gustului complex, balansat si placut. Principalele zone de crestere sunt Jinotega, Nueva Segovia, Matagalpa si Maragogype.

Cu o corpolenta medie spre neteda si o aciditate distincta, dar fina, recenziile cafelelor din Nicaragua indica faptul ca aceasta ofera arome bogate, dar subtile, dulceata echilibrata, cu un buchet care prezinta adesea note de piersici, vanilie si predominant ciocolata.

Boabele de cafea din Nicaragua se aseamana cu cele din tarile vecine, dar se disting prin gustul mai delicat. 

Boabele Elefant

Ca o mica paranteza demna de mentionat, in Nicaragua se gaseste o planta de cafea care produce frunze si fructe deosebit de mari. Din acestea rezulta cele mai mari boabe de cafea din lume, si poarta denumirea de Boabe Elefant. Aceasta planta este o mutatie a speciei Arabica Typica.

Concluzie

Nicaragua exporta doar cafea arabica de mare calitate.

Boabele de cafea prajite mediu sau tare, sunt perfecte pentru bauturile pe baza de espresso. Mai mult decat atat, aceasta cafea este la fel de potrivita si pentru cold brew.

Si totusi, nu zice nimeni sa te opresti aici! Simte-te liber sa experimentezi daca ai ocazia si sa gasesti metodele de preparare care ti se potrivesc cel mai bine.

Noi speram ca ti-a placut acest articol si te invitam sa ne urmaresti postarile in continuare. Urmatorul articol va fi ultimul din aceasta serie, si anume, vom explora cafeaua din Honduras.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Hopa! Ai găsit ceva ascuns!

5% Extra Reducere

Folosește codul EasterEGG5 și ai reducere extra de 5% de comanda ta! Paște Fericit!

EasterEGG5